2021-02-11 13:49:04• hírek • Bede Emőke

Így teljesített tavaly a Szatmár Megyei Vészhelyzeti Bizottság

A 2020-as év elején talán még senki sem gondolta volna, hogy a Kínából világhódító útra induló koronavírus-járvány ekkora mértékben felborítja majd a hétköznapokat, ám a lakosságnak és a hatóságoknak is csakhamar rá kellett döbbenniük, hogy az élet egy darabig biztosan a pandémia árnyékában fog telni. Az Országos Vészhelyzeti Bizottság egymás után hozta az újabb óvintézkedésekről szóló határozatokat, a megyei bizottság pedig gondoskodott ezek helyi szintű alkalmazásáról.

A Szatmár Megyei Vészhelyzeti Bizottság 2020-as tevékenységét, többek között a koronavírus-járvány ellen folytatott harc eredményeit csütörtök délelőtt egy videókonferencia keretében értékelték ki az illetékes szervek. Mint a kiértékelőn elhangzott, a bizottság a tavalyi év folyamán hatvan gyűlést szervezett, ebből 58 volt soron kívüli, s ezek közül is 57-et a járvány tett szükségessé. Hasonló arányt tükröznek a csapat által elfogadott határozatok is: 3 a veszélyt jelentő meteorológiai jelenségek által indokolt intézkedésekről szólt, 57 döntés pedig a járványhelyzet miatt született meg.


Ennek fényében nem meglepő tehát, hogy a Szatmár Megyei Vészhelyzeti Bizottság 2020-as tevékenységét nagyban meghatározta a koronavírus-járvány, a helyzet folyamatos megfigyelése és szükség esetén a közbelépés. A kezdeti intézkedések közül olvasóink is biztosan emlékeznek még az intézményes karanténokra, melyek nem egyszer kerültek a figyelem középpontjába az ott tapasztalható körülmények miatt, és ugyanitt említhetjük meg a hátrányos helyzetű állampolgárok megsegítését megcélzó maszkosztást is.


Ebben az időszakban Szatmár megyét romániai szinten is a koronavírus ellen folytatott harc iskolapéldájaként emlegették, hiszen annak ellenére, hogy határ menti, több átkelővel is rendelkező térségről van szó, az esetszámokat több hónapon át sikerült messze az országos átlag alatt tartani. De ahogy mondani szokták, minden csoda három napig tart, sajnos megyénkben is berobbant a járvány, melynek okán a korábbiaknál jóval szigorúbb intézkedéseket is foganatosítani kellett, mi több, Szatmárnémeti egy kéthetes időszakra vesztegzár alá került.


Ugyancsak a megyei vészhelyzeti bizottság feladata volt az is, hogy kijelöljék első körben az egészségügyi személyzet, majd a lakosság oltását is lehetővé tevő központokat, melyek közül a rendelkezésre álló oltóanyag-mennyiség függvényében egyre többet fognak megnyitni – legalábbis az ígéretek szerint.



Több vészhelyzet volt, mint egy évvel korábban

Az évértkelőn ismertetett információk szerint 2020-ban 5 vészhelyzetben kellett közbelépni, mely kettővel több esetet jelent, mint egy évvel korábban. Ezek összesen 3 házat, 2 gazdaságot, 9 községi utat, 1 erdészeti utat, 4 hídat és egy csendőrségi autót tettek tönkre, és sajnos odalett 34.390 darab csirke is.


Ami a 2020-as év hiányosságait és mulasztásait illeti, az évértékelő kiemeli a nem kellőképp hatékony információáramlást, azaz a fontos információk nem egyszer vezetőségi szinten megrekedtek, s a lakossághoz már nem jutottak el. Ugyancsak negatívumként került elkönyvelésre az is, hogy a kijelölt személyeknek több felkészítő tréningre sem sikerült eljutni, és persze pénzből sem volt elég, mellyel megelőzhették volna a vészhelyzeteket, vagy fedezhették volna a károk helyreállítását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: